Afscheid nemen van iemand is als een eerste indruk:

dat doe je maar eenmaal en die keer moet goed zijn.

Om de herinnering zo mooi mogelijk te maken.

Opbaren

Nadat de schouwarts is geweest wordt een overledene gekleed en verzorgd voor "het opbaren". Dat wil niet zeggen dat per definitie iedereen de overledene te zien krijgt. Dat is natuurlijk helemaal afhankelijk van de wensen van de overledene en de keuze van de nabestaanden daarin.

 

Zoals het overlijden plaats kan hebben thuis, in een ziekenhuis of een woonzorginstelling kan ook de opbaring thuis (of in een woonhuis van één van de nabestaanden), in een uitvaartcentrum of in een woonzorginstelling plaatsvinden. Elke locatie heeft zijn mogelijkheden en beperkingen.

 

Opbaren thuis

Thuis "op bed"

Bij het opbaren in een woonhuis wordt gebruik gemaakt van een koeling op bed, of wordt een kist met een koeling eronder in één van de kamers van het huis geplaatst. Bij een opbaring op bed wordt het bed eerst opgemaakt met een zeil en/of laken over het matras, waarna daarop een schelpkoeling wordt gelegd eventueel met een gekoelde hoofdsteun. Nadat de overledene op de koeling is gelegd wordt een laken, sprei of kleed ongeveer tot buikhoogte over de overledene gelegd, zodat het natuurlijke beeld ontstaat van iemand die in bed ligt.

 

Heeft de overledene de laatste tijd op een anti-doorlig-matras (AD-matras) gelegen, dan zal dit eerst met een gewoon matras verwisseld moeten worden. De opbaring op bed is voor een thuissituatie een mooie verzorgingswijze, die de overledene bijvoorbeeld ook voor kinderen een zeer benaderbaar maakt.

 

Thuis "in een kist"

Bij een opbaring in een kist wordt in overleg met de nabestaanden een geschikte plaats in huis gezocht waar de kist kan staan. Als de overledene in de kist is gelegd wordt over de kist een klapruit gelegd. Dit deksel - de onderste helft van hout, de bovenste helft van glas - kan, als er bezoekers zijn, opengeklapt worden, zodat er geen afscheiding is tussen de overledene en de bezoekers.

 

Echter als het bezoek weg is moet het deksel weer worden gesloten om het lichaam optimaal te kunnen koelen. Is de wens dat de opbaring thuis in een kist plaatsvindt, dan wordt door onze specialisten eerst bekeken of dat - met betrekking tot het in- en uitdragen van een kist in het woonhuis praktisch gezien haalbaar is, of hoe dat mogelijk gemaakt kan worden.

 

"Garantie dat het goed gaat?"

Goede koeling, dagelijkse controle door één van de medewerkers van Hess, of - in warme periodes -  het plaatsen van een mobiele airco: de mensen van Hess zorgen voor de meest optimale situatie voor een opbaring thuis. Toch kunnen wij geen garantie geven dat de conditie van het lichaam van de overledene goed genoeg blijft om te zien tot de dag van de uitvaart. De invloed van weersomstandigheden - maar ook medicijngebruik en de algehele lichamelijke conditie in de tijd voor het overlijden - hebben daar een grote en helaas onvoorspelbare invloed op.

 

Onze ervaring is echter dat de opbaring in vrijwel alle gevallen goed mogelijk is. In bijzondere gevallen kan gekozen worden voor thanatopraxie, een soort balseming  die geschiedt in een ziekenhuis of uitvaartcentrum, waarna een overledene zonder koeling een aantal dagen in goede conditie zichtbaar blijft. Onze medewerkers kunnen u over deze bijzondere behandeling informeren.

Uitvaartverzorging Hess bv

Telefoon 010 - 418 23 33

Fax 010 - 458  54 48

uitvaartzorg@hess.nl

 

Postbus 8112

3009 AC Rotterdam

 

Bank NL30RABO 0152 0670 94

KvK 241 722 52

 

Like Hess uitvaartzorg

Rouwcentrum De Meidoorn

Meidoornsingel 50

3053 BS Rotterdam

Rouwcentrum Overschie

Hoornsingel 10

3042 NL Rotterdam

Rouwcentrum Hess

Reigerlaan 195

2903 LG Capelle aan den IJssel

 

Like Rouwcentrum Hess