Kiest u voor een begrafenis, dan begeleiden wij u stap voor stap bij het regelen ervan. In overleg met u zorgen wij dat alles naar wens wordt georganiseerd. We informeren u ook over de keuze tussen een algemeen graf of een particulier (familie)graf. Geven advies over belangrijke zaken zoals grafrechten.
Wat zijn grafrechten?
Grafrechten geven recht op een plek op de begraafplaats voor een bepaalde periode. Er zijn grafrechten voor zowel algemene graven als particuliere (familie)graven. Deze rechten worden verstrekt door de beheerder van de begraafplaats. De kosten verschillen per gemeente en begraafplaats.
De plechtigheid
Voorafgaand aan de begrafenis kan er een plechtigheid plaatsvinden, bijvoorbeeld een kerkdienst of een samenkomst in een uitvaartcentrum of de aula van de begraafplaats.
Kiest u voor één van onze rouwcentra, dan bieden wij alle faciliteiten die nodig zijn. Van moderne beeld- en geluidsapparatuur tot volledig uitgeruste keuken. Of het nu gaat om een kop koffie of thee, of een uitgebreide koffietafel, wij zorgen dat het verzorgd is.
Bespreek gerust uw wensen met ons. Wij denken met u mee en vertellen u graag wat er allemaal mogelijk is.
In een algemeen graf worden meerdere overledenen begraven die geen familieband of andere relatie met elkaar hebben. De overledenen worden bijgezet in volgorde van overlijden.
De grafrechten voor een algemeen graf gelden doorgaans voor een periode van 10 jaar. Verlenging is in principe niet mogelijk. Waar algemene graven in het verleden soms langer intact bleven, worden ze tegenwoordig – vanwege ruimtegebrek op sommige begraafplaatsen – vaak kort na het verlopen van de termijn geruimd.
Een eigen graf, ook wel particulier of familiegraf genoemd, is een graf waarvoor grafrechten worden verleend aan een rechthebbende. De begraafplaats blijft formeel eigenaar van het graf, maar de rechthebbende bepaalt wie er in het graf begraven mag worden. Deze keuze kan vooraf worden vastgelegd, maar ook worden overgelaten aan de nabestaanden.
Particuliere graven worden meestal uitgegeven voor een periode van 20 jaar. Na afloop kan deze termijn worden verlengd. De kosten en de mogelijkheden tot verlenging verschillen per gemeente en begraafplaats.
Wanneer u een grafmonument of grafsteen wilt plaatsen, is het belangrijk om rekening te houden met de regels van de begraafplaats. Bij algemene graven gelden vaak strengere richtlijnen.
Omdat een algemeen graf gedeeld wordt met meerdere overledenen die geen familieband met elkaar hebben, zijn de beschikbare ruimte en de mogelijkheden voor een monument beperkt. Vaak zijn alleen kleinere of uniforme gedenktekens toegestaan.
Bij een eigen graf of familiegraf zijn de regels doorgaans ruimer en is er meer vrijheid in de keuze van het monument. Wij adviseren u graag over wat er mogelijk is op de begraafplaats van uw keuze.
Een graf vraagt om regelmatig onderhoud om het netjes en verzorgd te houden. Denk hierbij aan het schoonhouden van de grafsteen, het verwijderen van onkruid en het verzorgen van bloemen of beplanting. U kunt dit onderhoud zelf uitvoeren, maar het is ook mogelijk om dit – tegen betaling – door de begraafplaats te laten verzorgen.
Daarnaast rekenen veel begraafplaatsen verplichte onderhoudskosten. Deze kosten zijn bedoeld voor het algemene onderhoud van de begraafplaats, zoals het bijhouden van de groenvoorziening, het snoeien van struiken en bomen, en het schoonhouden van de paden en openbare ruimtes.
De hoogte van deze kosten en de mogelijkheden voor aanvullend grafonderhoud verschillen per gemeente en per begraafplaats. Wij adviseren u graag over de regels en kosten die gelden op de begraafplaats van uw keuze, zodat u weet waar u aan toe bent.
In Nederland is wettelijk vastgelegd wanneer een begrafenis mag plaatsvinden. Volgens de Wet op de lijkbezorging mag een overledene niet eerder dan 36 uur na het overlijden begraven worden. Deze termijn is bedoeld om voldoende tijd te geven voor bijvoorbeeld de verklaring van overlijden, het regelen van de uitvaart en het informeren van nabestaanden.
Daarnaast geldt dat de begrafenis uiterlijk op de zesde werkdag na het overlijden moet plaatsvinden. Zaterdagen, zondagen en officiële feestdagen tellen hierin niet mee als werkdag.
Er zijn echter situaties waarin van deze termijn kan worden afgeweken. Bijvoorbeeld om religieuze of culturele redenen, waarbij het gebruikelijk is om de overledene juist zo snel mogelijk te begraven. Ook wanneer familieleden vanuit het buitenland moeten overkomen en meer tijd nodig hebben om aanwezig te zijn bij de uitvaart, kan verlenging nodig zijn.
In dergelijke gevallen is het mogelijk om ontheffing aan te vragen. Deze toestemming moet worden verleend door de officier van justitie en/of de burgemeester van de gemeente waar het overlijden heeft plaatsgevonden. Wij kunnen u begeleiden bij het aanvragen van deze ontheffing en helpen u graag met het afstemmen van de planning van de uitvaart binnen de geldende wettelijke kaders.
Hess uitvaartzorg
Postbus 8112
3009 AC Rotterdam
KvK: 241.722.52
Bank: NL30RABO 0152 0670 94
BTW nr: 0071.97.913.B.01
Rouwcentrum De Meidoorn
Meidoornsingel 50
3053 BS Rotterdam-Schiebroek
Afscheidshuis Hess
Barbarakruid 2
3068 SB Rotterdam-Ommoord
Rouwcentrum Hess
Reigerlaan 195
2903 LG Capelle aan den IJssel
Rouwcentrum Overschie
Hoornsingel 10
3042 NL Rotterdam-Overschie
© 2023 – Hess uitvaartzorg
© 2023 – Hess uitvaartzorg
Uw aanvraag is verzonden.
Klik op Verder
Uw aanvraag is verzonden.
Klik op Verder
Uw bestelling is verzonden.
Er is een bevestiging naar het door u opgegeven mailadres verzonden.
Heeft u nog vragen?
Neem dan gerust contact met ons op via 010 418 23 33
of mail naar uitvaartzorg@hess.nl
Vul het onderstaande formulier in met uw vraag en deze wordt zo snel mogelijk beantwoord.
Vul het onderstaande formulier in met uw vraag, wij zullen deze zo snel mogelijk beantwoorden.