In overleg met u regelen wij alle zaken rondom de crematie​

Als u kiest voor cremeren, dan regelen wij in overleg met u de crematie. We informeren u over de verschillende crematoria in de regio en bespreken eventueel de mogelijkheden voor de bestemming van de As. verstrooiing, een urn-bijzetting of het verwerken van as in een bijzondere as-accessoire behoren hierbij tot de mogelijkheden.

Plechtigheid
Voorafgaande aan een crematie kan er een dienst plaatsvinden zoals een kerkdienst of samenkomst in bijvoorbeeld een uitvaartcentrum of in de aula van het crematorium. Maakt u de keuze voor één van onze rouwcentra dan hebben wij alle faciliteiten in huis zoals moderne apparatuur voor beeld en geluid en uiteraard kunt u ook gebruik maken van de keukens, voor alles van een kopje koffie of thee tot een complete koffietafel. Bespreek met ons uw wensen zodat wij u kunnen informeren over de mogelijkheden.

Wat is het wettelijke termijn van cremeren in Nederland?

Een overledene mag niet eerder dan 36 uur na overlijden gecremeerd worden. En niet later dan 6 werkdagen na het overlijden. Dit staat in de Wet op de lijkbezorging. Van het termijn van 6 werkdagen kan worden afgeweken, bijvoorbeeld om godsdienstige redenen. Of als familie uit een ver land de uitvaart wil bijwonen. Dit is alleen mogelijk met toestemming van de officier van justitie en/of de burgemeester.

Bewaartermijn van de as na een crematie
Na de crematie moet het crematorium de as van de overledene 1 maand bewaren. Daarna mogen de nabestaanden de asbus ophalen. Zo hebben nabestaanden de tijd om na te denken over wat zij met de as van de overledene willen doen.

Van het termijn van 1 maand kan worden afgeweken als nabestaanden de asbus eerder mee willen nemen om deze naar het buitenland te brengen. Hiervoor dient een verzoek voor ontheffing van de bewaartermijn te worden ingediend bij de officier van justitie.

Wat moet er na de crematie met de as gebeuren?

Er zijn veel verschillende mogelijkheden om de as zijn definitieve bestemming te geven. U kunt de as verstrooien op het land of het water of bijzetten op een mooie plaats bij u thuis of op een andere plek. Ook heeft u de keuze voor een combinatie van bijzetten en verstrooien. Een klein gedeelte van de as bewaart u in een urn of sieraad en de rest van de as laat of gaat u verstrooien.

De gemiddelde hoeveelheid as na een crematie van een volwassen persoon is ongeveer 3 tot 3.5 liter. Dit is afhankelijk van de houtsoort en grootte van de kist, de omvang van de overledene en de botstructuur van een overledene.

Collectie (sier)urnen

collectie urnen

Er zijn veel verschillende urnen in allerlei vormen, maten en kleuren. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een urn van keramiek, glas, hout, metaal of ecologische urnen.

Bekijk het assortiment op www.funeralproducts.eu/nl

Assieraden

U kunt een deel van de as bewaren in een assieraad. Zo draagt u uw dierbare als het ware met u mee.

Bekijk het assortiment op www.funeralproducts.eu/nl

Asbestemmingen op een rij

Steeds vaker wordt er bij de bestemming van de as van een overledene gekozen voor een unieke en persoonlijke manier. ​Hieronder hebben wij een aantal asbestemmingen op een rij gezet die Hess uitvaartzorg voor u kan regelen. De mogelijkheden kunnen verschillen per begraafplaats/crematorium. Natuurlijk is er nog veel meer mogelijk of misschien heeft u zelf bepaalde ideeën. Neem contact op met Hess uitvaartzorg om dit te bespreken. 

As strooiveld

Strooiveld

Een strooiveld is een speciaal aangelegd grasveld op het terrein van een crematorium/begraafplaats, park, tuin of in een bos waar de as wordt verstrooid. Indien u wenst kan dat in het bijzijn van nabestaanden gebeuren.

Columbarium

Dit is een speciale muur voor het bewaren van urnen. Een plaats in de urnenmuur wordt meestal uitgegeven voor 5 jaar, met de mogelijkheid om steeds met 5 jaar te verlengen.

Urnenmuur of columbarium

Urnengraf​

Dit is een klein graf boven of ondergronds waarin een urn gezet kan worden. Een urnengraf wordt meestal uitgegeven voor 5 jaar, met de mogelijkheid om steeds met 5 jaar te verlengen.

As verstrooien op zee​

De as wordt verstrooid per vliegtuig boven zee of per schip, op zee of op binnenwater. Indien u wenst in het bijzijn van de familie.

Verstrooien boven zee
ballon verstrooien

Ballonverstrooiing

Tijdens het stijgen van de (helium)ballon neemt de druk buiten af ten opzichte van de druk in de ballon waardoor deze gaat uitzetten. Op een hoogte van 20 tot 25 kilometer wordt de druk op de wand van de ballon zo groot dat hij knapt in kleine fragmenten, op dat moment komt de as vrij en verspreidt zich over de vier windstreken.
Kijk op www.ballonverstrooiing.nl

Verstrooien in de natuur

Het is niet toegestaan om de as overal waar u wilt te verstrooien. Een gemeente mag zelf bepalen waar de as wel of niet verstrooid mag worden. Vaak mag het overal, behalve op een aantal specifiek genoemde plaatsen. Dit is opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening van de desbetreffende gemeente.

As verstrooien

As meenemen/vervoeren naar het buitenland​

Voor het uitvoeren van as zijn wettelijk geen documenten nodig. Het is wel verstandig om een (Engelse) verklaring van overlijden en een verklaring van de crematie bij de asbus te voegen. Wilt u meer informatie over de uitvoer via luchthaven Schiphol dan kunt u contact opnemen met de Douane van Schiphol. En voor de lokale regels neemt u contact op met de buitenlandse ambassade in Nederland. (Zonder ontheffing moet u 1 maand wachten voordat u de asbus mag uitvoeren.)

Wat gebeurt er met de metalen na een crematie?

Bij een crematie blijven, naast de as van de overledenen, ook metalen achter. Op jaarbasis vertegenwoordigen deze metalen nog een flinke waarde. De metalen zijn officieel het eigendom van de crematoria, maar zij geven het terug aan de maatschappij. Daarvoor hebben zij vele jaren geleden Vaillant Fonds opgericht.

Vaillant Fonds steunt diverse maatschappelijke projecten

Met concrete criteria en transparant toezicht garandeert Vaillant Fonds een eerlijke verdeling van de gelden. Zo moet het om afgebakende projecten gaan, waarbinnen het toegekende budget een duidelijke bestemming krijgt. Uiteraard wordt de besteding gecontroleerd. Het fonds is opgericht door de Landelijke Vereniging van Crematoria, die daarop toeziet.

 
kijk op vaillantfonds.nl voor meer informatie of om zelf een aanvraag indienden voor het steunen van een project.

 

Vul het onderstaande formulier in met uw vraag, wij zullen deze zo snel mogelijk beantwoorden.